Újabb hurrikán pusztít Közép-Amerikában

2020. november. 15 12:04

Az Atlanti-óceánon a hurrikán szezon már a végéhez közeledik, ennek ellenére továbbra is nagyon aktív a trópusi ciklonok képződése.

Jelenleg három trópusi eredetű ciklon található az Atlanti-óceán térségében. Az Eta extratrópusi ciklon az USA keleti partjai mellett, a Theta trópusi ciklon a Kanári-szigetektől nyugatra, valamint a legújabb, a karibi térségben örvénylő Iota.

Az Iota névre keresztelt trópusi ciklon az elmúlt napokban folyamatos erősödésen ment keresztül és mára hurrikánná fejlődött. Az Eta hurrikánhoz hasonlóan ő is Nicaraguát és Hondurast szemelte ki magának pusztítása céljául. Várhatóan hétfő este ér partot Nicaragua északkeleti partvidékén.

 

A legerősebb széllökések a 170-180 km/órát is elérhetik a partvidéki területeken. A szárazföld fölött a légörvény fokozatosan veszít az erejéből, de még szerdán hajnalban is okozhat 150 km/órát elérő szélrohamokat.

A szél mellett a nagy mennyiségű eső fogja várhatóan a legnagyobb gondokat okozni. Két nap alatt 450-500 milliméter zúdulhat le, amely az Eta hurrikán pusztításához hasonlóan komoly áradások és földcsuszamlások kialakulásához vezet majd.

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.