Újabb hurrikán pusztít Közép-Amerikában

2020. november. 15 12:04

Az Atlanti-óceánon a hurrikán szezon már a végéhez közeledik, ennek ellenére továbbra is nagyon aktív a trópusi ciklonok képződése.

Jelenleg három trópusi eredetű ciklon található az Atlanti-óceán térségében. Az Eta extratrópusi ciklon az USA keleti partjai mellett, a Theta trópusi ciklon a Kanári-szigetektől nyugatra, valamint a legújabb, a karibi térségben örvénylő Iota.

Az Iota névre keresztelt trópusi ciklon az elmúlt napokban folyamatos erősödésen ment keresztül és mára hurrikánná fejlődött. Az Eta hurrikánhoz hasonlóan ő is Nicaraguát és Hondurast szemelte ki magának pusztítása céljául. Várhatóan hétfő este ér partot Nicaragua északkeleti partvidékén.

 

A legerősebb széllökések a 170-180 km/órát is elérhetik a partvidéki területeken. A szárazföld fölött a légörvény fokozatosan veszít az erejéből, de még szerdán hajnalban is okozhat 150 km/órát elérő szélrohamokat.

A szél mellett a nagy mennyiségű eső fogja várhatóan a legnagyobb gondokat okozni. Két nap alatt 450-500 milliméter zúdulhat le, amely az Eta hurrikán pusztításához hasonlóan komoly áradások és földcsuszamlások kialakulásához vezet majd.

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.