Újabb katasztrofális esőzések várhatók Délnyugat-Európában

2018. október. 17 15:29

A következő napokban a Földközi-tenger középső és nyugati területei felett újabb hatalmas esőzések várhatók.

Míg Európa nagy részén a hazaihoz hasonló, nyugodt időjárási körülményeket tapasztalhatunk, addig a mediterráneum nyugati részén forrong a légkör. A Földközi-tenger vize a nyugati medencében még mindig az átlagosnál melegebb, amely hozzájárul a pusztító viharok kialakulásához. Az elmúlt napokban és hetekben Görögországban, Szicíliában, Dél-Franciaországban és Mallorcán is halálos áldozatokat követeltek a hirtelen érkező, heves esőzések.

A jelenlegi időjárási helyzet továbbra is komoly veszélyeket tartogat, hiszen kiemelkedően nagy mennyiségű csapadék várható a Baleár-szigetek környékén, Korzikán, Szardínián, Algéria, Marokkó és Tunézia tengerparti területein, valamint Spanyolországban a Barcelona-Valencia közötti széles sávban (térkép alább).

A megjelölt területeken sok helyen hull a következő 36 órában 50-100, helyenként pedig 100-200 millimétert meghaladó mennyiségű eső. A felsorolt területekre a nemzeti meteorológiai szolgálatok másodfokú, Spanyolország keleti területeire harmadfokú, azaz a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki csütörtökre. Az özönvízszerű esőzés miatt a korábbi napokhoz hasonlóan villámárvizek kialakulása valószínű főként a dombos-hegyes vidékeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.