Újból lávát lövell magából az Etna

2018. augusztus. 28 17:05

Európa legnagyobb aktív vulkánja csütörtökön aktivizálódott. Az Etna Szicíliában ismét kitört, a láva darabokat 150-200 méter magasba lőtte fel a levegőbe.

Olaszország Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézete (INGV) szerint a vulkán csütörtökön kezdett el hamut és láva darabokat köpködni.
Azóta az INGV elmondta, hogy az Etna folytatta a lángoló láva csóvák kilövellését – időnként 150-200 méter magasra is.

A vulkán, amely július végén “újraéledt”, pénteken folytatta tevékenységét a kráter felett. A szombati fényképek már a vulkán lejtőin folyó vörös magma áradatát mutatják.

A környező városokban nem volt evakuálás, és a közeli repülőtéren, Cataniában a légi forgalom sem szünetel.

Az Etna Európa legnagyobb aktív vulkánja, a legrégebbi történelmi feljegyzések az 1500-as évek elejétől származnak tevékenységéről. 2013 szeptemberétől folyamatosan aktívnak tekinthető.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.