Űrhajósok segítenek elviselhetőbbé tenni az izolációt

2020. március. 25 19:48

Március 26-án, csütörtök délután online előadássorozattal készülnek űrhajósok, kutatók részvételével.

Történelmi időket élünk; a COVID19 világjárvány milliókat kényszerít teljes izolációra, az élet visszarendeződésének időpontjára pedig senki sem tud megbízható becslést adni. Bár mindenki igyekszik megtalálni a saját útjait ebben az új helyzetben is, az elszakítottság, bezártság azonban sokak számára egyre nyugtalanítóbb gondolattá válik.

Kik ismerhetnék jobban a bezártság érzését, ha nem az asztronauták? Az űrhajósok már kiképzésük során tanulnak praktikákat a tartós izoláció okozta stressz kezelésére, hiszen mindemellett komoly teljesítményt is végbe kell vinniük küldetéseik folyamán. Az Európai Űrügynökség (ESA; European Space Agency) és az Asteroid Day szervezői összefogásából létrejövő SpaceConnets.us elnevezésű online program keretein belül űrhajósok mesélnek a bevethető módszerekről, melyekkel könnyebbé, elviselhetőbbé tehetjük mindennapjainkat. Az előadások március 26-án, csütörtökön követhetőek élőben az alábbi linken, holland, német, olasz, francia és angol nyelven.

Forrás: SpaceConnectsUs; ESA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.