Űrhajósok segítenek elviselhetőbbé tenni az izolációt

2020. március. 25 19:48

Március 26-án, csütörtök délután online előadássorozattal készülnek űrhajósok, kutatók részvételével.

Történelmi időket élünk; a COVID19 világjárvány milliókat kényszerít teljes izolációra, az élet visszarendeződésének időpontjára pedig senki sem tud megbízható becslést adni. Bár mindenki igyekszik megtalálni a saját útjait ebben az új helyzetben is, az elszakítottság, bezártság azonban sokak számára egyre nyugtalanítóbb gondolattá válik.

Kik ismerhetnék jobban a bezártság érzését, ha nem az asztronauták? Az űrhajósok már kiképzésük során tanulnak praktikákat a tartós izoláció okozta stressz kezelésére, hiszen mindemellett komoly teljesítményt is végbe kell vinniük küldetéseik folyamán. Az Európai Űrügynökség (ESA; European Space Agency) és az Asteroid Day szervezői összefogásából létrejövő SpaceConnets.us elnevezésű online program keretein belül űrhajósok mesélnek a bevethető módszerekről, melyekkel könnyebbé, elviselhetőbbé tehetjük mindennapjainkat. Az előadások március 26-án, csütörtökön követhetőek élőben az alábbi linken, holland, német, olasz, francia és angol nyelven.

Forrás: SpaceConnectsUs; ESA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.