Vasárnap délután zivatarvonal is kialakulhat

2017. június. 24 13:51

A vasárnap érkező hidegfronttal nedvesebb levegő áramlik fölénk, nagyon kedvező feltételek lesznek záporok, zivatarok kialakulásához.

Vasárnap hajnaltól összességében többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására, nagyobb számban a nap második felétől. A zivatarokhoz viharos szél (>60-80 km/h-s széllökés), felhőszakadás (lokálisan 25-35 mm csapadék) és jégeső társulhat. Nagyobb eséllyel a Dunántúl középső és déli tájain, a középső országrészben és az Alföldön délutántól igen heves zivatarok is kialakulhatnak károkozó szélroham (>90 km/h) kíséretében. Rövid idő alatt 40-50 mm-t meghaladó csapadék és nagyobb méretű jég is hullhat. A késő délutáni, esti órákban esély van akár zivatarvonal kialakulására, amely nyugat felől lép be az ország területére és mintegy 100 km/h-ás sebességgel fog átrobogni hazánkon.

 

Egy tavaly júliusban átvonult heves zivatarvonal így nézett ki a radarképen (alsó kép). Az előrejelzésben (nyitóképen) kísértetiesen hasonló ábra rajzolódik ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.