Véget ért a találgatás: vasárnap lezuhant a kínai űrhajó

2021. május. 10 13:49

Napokig izgalomban tartotta a világot, vajon lakott területre, vagy az óceánba fog lezuhanni a kínai Hossz Menetelés 5B hordozórakéta.

Hihetetlenül nagy űrszemét ért a Föld légkörébe a hétvégén. A bolygó felszínét is elérték a törmelékdarabok. Április 29-én, csütörtökön Kína elindította Hosszú Menetelés 5B nevű rakétáját, amely az ország új űrállomásának első darabját Föld körüli pályára állította. Maga az indítás sikeresnek tűnt, de keletkeztek bizonyos aggasztó utóhatások ezzel egy időben. A hordozó rakéta, amely az űrállomás pályára juttatásához szükséges emelést végezte, szintén bolygó körüli pályára lépett, majd irányíthatatlanul visszaesett a légkörbe. Ez volt az egyik legnagyobb űrszemét, amely valaha ellenőrizetlenül visszatért. És ami még ennél is bizarrabb – hosszú ideig nem volt világos, hogy pontosan mikor és hol esik vissza a Földre.

Az április végi indulás óta a szárazföldi legénység nyomon követte a rakétát, beleértve az amerikai űrparancsnokságot is.

Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága azt mondta, hogy valószínűleg valamikor szombat késő délután és szombat éjszaka között tér vissza a Föld légkörébe a rakéta, de “a Föld légkörébe való belépés pontos időpontja csak a visszatérést megelőző néhány órán belül határozható meg.”

A rakéta nagy része elégett, amikor behatolt a légkörbe, de néhány darab lejutott a felszínre is. A tudósok számításai szerint a szokatlanul nagy űrszemét a rakéta pályája alapján körülbelül a 41,5 fok északi szélesség és a 41,5 fok déli szélesség között kerül a Föld légkörébe.

Ez a zóna a világ legnagyobb városait is tartalmazta, de magában foglalta a hatalmas Csendes-óceánt, az Indiai-óceánt és az Atlanti-óceán nagy sávjait is.

A kockázat, hogy valamilyen kár keletkezik, vagy hogy valakit eltalál, meglehetősen kicsi – nem elhanyagolható, előfordulhat -, de hihetetlenül kicsi a kockázat.

A SpaceTrack.org, az űrben lévő tárgyakat aktívan nyomon követő szervezet adatai szerint az esély, hogy a törmelék bármely emberlakta területtől fél mérföldre esik le, 1:196,9 millióhoz.

Összehasonlításképpen: a villámcsapás esélye 1: 15.300, a Mega Millions lottó jackpotjának megnyerésének esélye pedig 1: 302.575.350.

Hasonló, de sokkal kisebb esemény bontakozott ki az égen a Csendes-óceán északnyugati része felett március végén a SpaceX indítását követően.

A társaság Falcon 9 rakétájának második szakasza szétesett, és Oregonban, Washingtonban és Brit-Kolumbia déli részén volt látható, elképesztő látványt keltve.

A bámészkodók izgatottan kiabálták, miközben nézték, ahogy a rakéta darabjai szétégnek a fejük fölött, és egy kis darab be is csapódott egy washingtoni farmra.

Az amerikai űrparancsnokság arról számolt be, hogy a törmelék az Arab-félsziget felett, szombat későn került a légkörbe, bár nem ismert, hogy szárazföldre vagy vízre érkezett le. A China Mann Space Agency (CMSA) ugyanakkor arról számolt be, hogy a törmelék az Indiai-óceánban landolt.

Mivel a kínai rakéta darabjai az óceánban landoltak és a Hosszú Menetelés 5B rakéta környezetbarát üzemanyagot használ ezért kicsi hatása volt a környezetre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.