Vészesen fogy a jég a Bering-tengerről

2018. május. 15 9:59

Április végére a Bering-tenger alapvetően jégmentessé vált annak ellenére, hogy ilyenkor általában több, mint 500.000 négyzetkilométernyi jég szokta borítani.

A Bering-tengeren hiányzik közel 200.000 négyzetkilométernyi jég, amely rekord alacsony mennyiségnek számít a mérések kezdete óta.

A téli jégmennyiség csökken a Bering-tengeren, ami nehézséget okoz Alaszka tengerparti közösségei számára.

A bering-tengeri jég messze átlag alatt volt április legvégén.
Ez a tél kevesebb jeget hozott a tengerre, mint bármikor máskor, az 1850-ben készült írásos feljegyzések kezdete óta.
A NASA által a közelmúltban kiadott térképeken jól összehasonlítható a hatalmas mértékű csökkenés, az öt évvel ezelőtti állapothoz képest.

Jégállapot a Bering-tengeren 2013. április 29-én

 

Jégállapot a Bering-tengeren 2018. április 29-én

A rekord alacsony szint a 2018-as év nagy részében fennállt, és folyamatosan rekord alacsony volt február 12. óta.

A jég gyors eltűnése a Bering-tengerben egy olyan tényező volt, amely az egész Északi-sarkvidéken megfigyelhető volt 2018-ban. De még mielőtt a rekord közeli alacsony jégmennyiséget felismerték volna, sok más szokatlan körülmény is történt. A tenger késlekedő befagyása és a kevés, vagy nulla parti jég  mennyisége is gyanúra adhatott okot. Ez a tél eddig az összes korábbi előző szezon mennyisége alatt volt, de az enyhe korábbi telek sorozata felkészítette az embereket, hogy számítsanak ilyesmire.

Az alábbi képsorozaton nyomon követhető, hogyan fogyott el a jég viharos gyorsasággal a tengerről.

Az ősszel és a kora tél folyamán a normál feletti léghőmérséklet, a Bering-tengerben lévő meleg víz és az elmúlt 70 év legviharosabb tele együttesen hozták létre a 2018-as év gyorsan visszahúzódó jégtábláit.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.