Vészesen fogy a jég a Bering-tengerről

2018. május. 15 9:59

Április végére a Bering-tenger alapvetően jégmentessé vált annak ellenére, hogy ilyenkor általában több, mint 500.000 négyzetkilométernyi jég szokta borítani.

A Bering-tengeren hiányzik közel 200.000 négyzetkilométernyi jég, amely rekord alacsony mennyiségnek számít a mérések kezdete óta.

A téli jégmennyiség csökken a Bering-tengeren, ami nehézséget okoz Alaszka tengerparti közösségei számára.

A bering-tengeri jég messze átlag alatt volt április legvégén.
Ez a tél kevesebb jeget hozott a tengerre, mint bármikor máskor, az 1850-ben készült írásos feljegyzések kezdete óta.
A NASA által a közelmúltban kiadott térképeken jól összehasonlítható a hatalmas mértékű csökkenés, az öt évvel ezelőtti állapothoz képest.

Jégállapot a Bering-tengeren 2013. április 29-én

 

Jégállapot a Bering-tengeren 2018. április 29-én

A rekord alacsony szint a 2018-as év nagy részében fennállt, és folyamatosan rekord alacsony volt február 12. óta.

A jég gyors eltűnése a Bering-tengerben egy olyan tényező volt, amely az egész Északi-sarkvidéken megfigyelhető volt 2018-ban. De még mielőtt a rekord közeli alacsony jégmennyiséget felismerték volna, sok más szokatlan körülmény is történt. A tenger késlekedő befagyása és a kevés, vagy nulla parti jég  mennyisége is gyanúra adhatott okot. Ez a tél eddig az összes korábbi előző szezon mennyisége alatt volt, de az enyhe korábbi telek sorozata felkészítette az embereket, hogy számítsanak ilyesmire.

Az alábbi képsorozaton nyomon követhető, hogyan fogyott el a jég viharos gyorsasággal a tengerről.

Az ősszel és a kora tél folyamán a normál feletti léghőmérséklet, a Bering-tengerben lévő meleg víz és az elmúlt 70 év legviharosabb tele együttesen hozták létre a 2018-as év gyorsan visszahúzódó jégtábláit.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.