Viharos éjszakára figyelmeztetnek

2018. május. 01 11:26

Az esti óráktól újra intenzív zivatarok kialakulására lehet számítani. Ezeket helyenként viharos szél és jégeső is kísérheti.

Kedd délután kisebb eséllyel eleinte a Tiszántúlon néhol, majd estétől szerda reggelig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl keleti felében és a középső országrészben van esély elszórtan zivatarok kialakulására. A zivatarokat erős vagy viharos viharos szél (50-70 km/óra, kis eséllyel 70 km/órát meghaladó széllökés), intenzív csapadék (lokálisan 15-25, esetleg  25 millimétert meghaladó), néhol jégeső (jellemzően 2 centiméter alatti átmérő) kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt.

Szerdán főként a nap első felében, elsősorban a Dunántúlon várható szórványosan zivatar. Egy-egy heves zivatar is lehet, amelyhez nagy méretű jég (2-3 cm), károkozó szélroham (80-90 km/órát meghaladó) társulhat. Néhol rövid idő alatt 20-25 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.