Visszaesnek a hőmérsékletek Európában

2019. március. 06 9:54

A napokban lehűlés kezdődik Európa nyugati és északi részén, mely hazánkban a jövő hét folyamán érezteti hatását. Viharokra és erős szélre készülhet Nyugat-Európa.

Európa nagy részén jelenleg a megszokottnál melegebb időjárást jegyeznek, ám északon, a Balti térségben hideg advekció zajlik. Egy ciklon hidegfrontja éri el a napokban Franciaországot és az Ibériai-félszigetet, visszavetve a hőmérsékleteket. A leghidegebb Skandináviában lesz a hét végére,  a Skandináv-hegységben -25 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A hőmérséklet mellett a szél is figyelmet érdemel. Akár tornádó kialakulására is esély van Franciaország déli részén és Spanyolország északi részén szerdán, március 6-án, de erős viharokra kell számítani Angliában, Franciaország északkeleti részén, Romániában és Törökországban.

 

Március 7., csütörtök:

A Nyugat-Európában a megszokottnál melegebb időjárást okozó légtömegek csütörtökre Közép-Európa térségébe nyomulnak, míg az Ibériai-félszigeten a ciklon mögötti hideg légtömegnek köszönhetően a hőmérsékletek erős csökkenése várható. Hazánkban is a csütörtöki nap lesz a legmelegebb a héten, 18-23 fokig emelkedhet a hőmérséklet, azonban erős, viharos szél kíséretében érkezik a meleg.

 

Március 8., péntek:

Nyugat- és Délnyugat-Európában hidegebb lesz a megszokottnál péntekre, míg a rendkívül meleg légtömegek vándorlása folytatódik Kelet-Közép-Európa, a Balti térség és a Balkán-félsziget felé.

 

Március 9., szombat:

Egy kimélyült ciklonnak köszönhetően sarkvidéki hideg légtömeg áramlik a skandináv térség fölé. Hazánkban még a megszokottnál melegebb idő várható, de lehűlés kezdődik.

 

Március 10., vasárnap

A nagyon hideg légtömeg Skandinávia felett marad, a Skandináv-hegységben -25 fok is lehet. A Brit-szigetek és Írország fölé szintén hideg légtömegek áramlanak, a meleg Délkelet-Európára szorul.

 

Március 11., hétfő

Európa nyugati, délnyugati részein és Skandináviában jóval hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál.

 

Március 12., kedd

Hétfő délutántól / keddtől hazánkban is néhány fokkal hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál, mely az elmúlt napok átlagnál melegebb periódusához képest szembetűnőbb változás. A nappali maximumok ezzel együtt is elérik majd a 8 fokot a jelenlegi modellfuttatások szerint.

 

Március 13., szerda

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás