Zárul a rekorddöntő hurrikánszezon, de a 31. vihar erősödik

2020. november. 29 12:12

Bár az atlanti hurrikánszezon november 30-ával hivatalosan véget ér, újabb rendszer erősödik, ezúttal az Azori-szigetek közelében.

A 2020-as atlanti hurrikánszezon rekorddöntő volt: a feljegyzések kezdete óta nem formálódott ennyi trópusi ciklon az Atlanti-óceánon. Az idei évre szánt elnevezések is régen elfogytak, a jelenlegi rendszer immár tizedikként a görög ábécéből kapja majd a nevét. A korábbi csúcstartó a 2005-ös év volt, 28 nevezett viharral. Idén Kappa lehet a 31. vihar.

A Nemzeti Hurrikánközpont (National Hurricane Center; NHC) jelentése szerint az Atlanti-óceán keleti részén fejlődő erős, alacsony nyomású rendszer várhatóan a jövő hét elején szubtrópusi jellemzőkre tehet szert, miközben a Kanári-szigetek északi része felé örvénylik. A Központ szerint Kappa 20 százalék eséllyel hétfőre trópusi depresszióvá válhat, és 30 százalékos eséllyel (szub)trópusi viharrá fejlődhet a következő öt napban. Erős szélvihar, akár 10-12 méter magas hullámok és heves esőzés várható főleg az Azori-szigeteken, emellett Madeirán és a Kanári-szigeteken is.

A rendszer hétfőn lelassul, így ugyanazon területen jelentős esőzés, áradások kialakulása várható. Madeira szigetén a jövő hét közepéig összesen 100-150 milliméter is lehullhat.

Mivel az Atlanti-óceán több területén a normálnál jelentősen melegebb a tengerfelszín, a feltételek még decemberben is megfelelőek lehetnek trópusi vihar kialakulására.

A 2020-as atlanti hurrikánszezon elnevezései. Kép forrása: Severe Weather Europe

Borítókép forrása: Windy.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás