Zivatarokra figyelmeztetnek a déli és nyugati megyékben

2023. március. 08 12:18

Csütörtökön egy meleg-, és egy hidegfront is átvonul hazánk felett. A frontok a nyugati és déli megyékben kedvező feltételeket biztosítanak záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön a késő délelőtti óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, kisebb eséllyel a Dél-Alföldön alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten a nyugati, északnyugati országrészben heves zivatar kialakulására is van esély. A zivatarokat jellemzően 65-80, az erősebb cellákat 80 km/órát meghaladó széllökések és jégdara, valamint apró szemű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán késő estétől az északkeleti határ térségében a záporok mellett kis eséllyel egy-egy zivatar is előfordulhat. Csütörtökön a Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében zivataroktól függetlenül is viharos, 70 km/órát megközelítő széllökésekre lehet számítani.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.