Augusztus 20.: nem zárható ki egy extrémebb időjárási helyzet

2023. augusztus. 16 12:00

Miért lehetetlenség a tökéletes időjárás-előrejelzés? Mikor válik biztosabbá egy veszélyhelyzet bekövetkezte? Mi vezetett a 2006-os augusztus 20-ai tragédiához? A kérdésekre Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Veszélyjelző Osztályának vezetője válaszolt.

Tavaly elővigyázatosságból, a várható zivataros és csapadékos időjárásra tekintettel nem tartották meg a budapesti tűzijátékot augusztus 20-án, de mint utólag kiderült, az esti viharok elkerülték Budapestet. A különleges időjárási helyzetek előrejelezhetőségéről Csonka Tamással, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Veszélyjelző Osztályának vezetőjével készített interjút a Magyar Hírlap.

Augusztus végén gyakran megélénkül a légkör, így idén sem zárható ki egy extrémebb időjárási helyzet – jelentette ki Csonka Tamás. Viszont a veszélyes időjárási jelenségek előrejelzése ugyanúgy hibákkal és bizonytalanságokkal terhelt, mint egy normál időjárás-előrejelzés – hangsúlyozta a meteorológus, hozzátéve: csak annyit tudnak előre jelezni, hogy egy adott térségben kedvezőek lehetnek a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Ezt csak egy vagy fél órával az esemény bekövetkezte előtt lehet sokkal biztosabbra mondani – fogalmazott Csonka Tamás. Elmondta: az időjárás-előrejelzés nagyon sok bizonytalansággal terhelt, mert a légköri folyamatok kaotikus rendszerként viselkednek, amelyeknek az előrejelezhetősége az idővel arányosan csökken.

Az OMSZ Veszélyjelző Osztályának vezetője szerint lehetetlen annyi meteorológiai állomást kialakítani, amennyi a tökéletes időjárás-előrejelzéshez szükséges lenne. “Mindenkinek meg kellene érteni, hogy az előrejelzés ugyan tudományos alapokon nyugszik, de csak becslés lehet” – mondta.

Az előrejelzés problematikusságát a domborzat tagoltságából fakadóan a Kárpát-medence sajátosságai is fokozzák. Csonka Tamás elmondta: minél gyengébb egy áramlás, annál nehezebb az előrejelzés a Kárpát-medencére, és annál inkább növeli az előrejelzések bizonytalanságát.

Augusztus 20-ai tűzijáték Budapesten, 2018-ban.

Augusztus 20-ai tűzijáték Budapesten, 2018-ban (AFP)

Kommunikációs hiba

Az interjú végén felidézték a tragikus kimenetelű 2006-os augusztus 20-át, amikor a fővárosi tűzijáték helyszínére lecsapó vihar halálos áldozatokat követelt, mert a rendezvényt a riasztás ellenére megtartották. Az OMSZ szakembere elmondta: bár körülbelül másfél órával korábban kiadták a legmagasabb fokú, piros riasztást, kommunikációs hiba miatt elakadtak az információk, és akkoriban még nem volt egy olyan operatív törzs, amely gyors döntéseket is tudott volna hozni.

“Azóta a kiemelt eseményeket megerősítetten figyelik, és valós idejű információkat kapnak a várható időjárási eseményekről a döntéshozók, akik ezek tudatában dönthetnek” – számolt be egy megnyugtató változásról Csonka Tamás.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás