Bemutatták, milyen lenne egy beporzók nélküli világ 2050-ben

2021. május. 04 13:47

Az Európai Bizottság projektje megmutatja, hogy beporzók nélkül az élelmiszerellátásunk is veszélybe kerülhet.

Látványos virtuális valóság (VR) élménnyel igyekeznek felhívni a figyelmet ökológusok és építészek, hogy valós és nagy a veszélye annak, hogy az ember kipusztítja a Földről a beporzást végző rovarokat – írja az Euronews.

Miközben a földi élet körforgásának alapját jelentik a beporzók, csak az utóbbi években kezd közbeszéd tárgya lenni, hogy az emberi tevékenység okozta környezetszennyezés mennyire veszélyezteti e fajok létét.

Getty Images

Ha eltűnnnek a beporzást végző élőlények a Földről, először az élelmiszerbiztonsági lánc megszakadásán vesszük észre, hogy a természetkárosítás alapjaiban teszi tönkre bolygónkon az életet.

Ökológusok és építészek most összefogtak, hogy az Európai Bizottság támogatásával létrehozott projektben megmutassák, milyen lenne a beporzók nélkül a földi élet, melynek eredményeként megalkották a virtuális valóságban élményszerűen tanulmányozható Pollinator Parkot (Beporzópark).

Az Euronews beszámolója szerint az interaktív élmény 2050-ben játszódik, amikorra az ökológiai válság kisemmizi a Föld élőilágát, és a beporzó rovarok eltűnnek. A látogatók a futurisztikus farm különböző helyszíneit járhatják végig. A látványos, de zárt létesítmény nyújt biztonságos menedéket a beporzók számára.

Bár jól néz ki, amit látunk, figyelemfelkeltő a látogatók számára, hiszen azt mutatja, hogy a szabadlevegő korlátlan teréhez képest már csak ilyen szűkös létesítményekben történhet a beporzás.Tanja Franotović, az Európai Bizottság egyik szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy mindezek következményeként az ételek fokozatosan drágulni fognak, kevésbé lesznek természetes eredetükben tápanyagokban gazdagok és sokfélék, és lesz olyan élelmiszer, ami el fog tűnni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront után előbújik a nap. Fáradékonyság, tompaság, reakcióidő növekedés jellemző. Migrénes fejfájás is jelentkezhet panaszként. A csapadék kimossa az allergén virágport a levegőből. A szél időnként megerősödik ezért hidegebbnek érezzük a levegőt.

A légnyomás emelkedik.