Az erdők minőségének romlása károsabb, mint az erdőirtások

2021. május. 06 12:03

Nettó karbonkibocsátóvá vált a Föld tüdejének is nevezett Amazónia brazíliai része egy friss tanulmány szerint.

Az Amazonas-medence brazíliai esőerdői a klímaváltozás és az emberi tevékenység áldozatává váltak, és az elmúlt 10 évben a történelemben először több szén-dioxidot bocsátottak ki (4,45 milliárd tonna), mint amennyit elnyeltek (3,78 milliárd tonna) – írja az Euronews.

A tanulmány egyik szerzője, Jean-Pierre Wigneron szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Amazonas-medence erdői már nem növekednek, így az erdő maga is hozzájárul az egyre növekvő szén-dioxid-koncentrációhoz, ami még jobban megnehezíti a klímaválság kezelését.

A kutatók szerint nagyobb veszteséggel jár a növényzettel borított területek, az erdők minőségének romlása, mint az erdőirtások.

 

A tudósok szerint az Amazonas-medence más országai egyelőre kompenzálták a brazíliai veszteséget, így az Amazonas egésze még nem fordult át nettó kibocsátóvá, de rövidesen azzá válhat – olvasható az Euronews cikkében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.