Hogy törjük be a Földet?!

2018. április. 21 15:16

Nincs kétség: A természetes élőhelyek a Földön komolyan és sok esetben helyrehozhatatlanul károsodtak az emberi tevékenység következtében. Itt számba vesszük, hogy az emberiség lassan, de kitartóan hogyan sérti meg a környezet egységét.

Erdőirtás

A fák a Föld tüdejét jelentik. Gyönyörűek, szén-dioxidot kötnek meg, oxigént termelnek és tisztítják a levegőt. Felszívják a vizet, korlátozzák az áradásokat, minimalizálják a talajeróziót és segítenek a helyi éghajlat szabályozásában. Ők biztosítják egyben a rovarok, madarak, emlősök és más közösségek számára a természetes élőhelyet. Az esőerdők hektárjai azonban naponta pusztulnak el. Az esőerdőket kiirtják és a helyükre olajpálma ültetvényeket telepítenek. A World Wildlife Fund szerint évente 18,7 millió hektár erdőt veszítünk el, ami percenként 27 futballpálya méretű területet jelent. Csak a fenntartható erdőkből származó faáruk vásárlásával támogathatjuk az őshonos fajok viszatelepítését. Így az erdők kiirtásával okozott károk egy részét visszafordíthatjuk.

Korall zátonyok pusztulása

Úgy gondolják, hogy a korallzátonyok a világ legsokfélébb ökoszisztémái közé tartoznak. Segítenek megvédeni a part menti területeket az eróziótól, a trópusi időjárástól és a hullámok okozta károktól. A tengeri élet a nitrogénre és más tápanyagokra támaszkodik, amelyek segítik a tengerek tisztítását. A World Wide Fund for Nature szerint a világ korallzátonyainak 25 százaléka már korábban megrongálódott, és további kétharmadát komoly veszély fenyegeti. A tengerbe dobált szemét a korallzátonyon felhalmozódik. A zátonyokat szintén károsítja a tengerbe eresztett szennyvíz, az agrokémiai anyagok és az olaj. Valamint a globális felmelegedés is sújtja. A túlhalászás hatással van a korall ökoszisztéma ökológiai egyensúlyára. A búvárok és a búvárpipa érintése károkat okoz, míg az építőiparban és ajándéktárgyakhoz használt korall bányászat rendkívül romboló. A zátony védett területté nyilvánításával és a folytatódó kutatásokkal remélhetőleg a további károk elkerülhetők.

A végzetes lehalászás

Valamikor vizes élőhelyeinket végtelen táplálékforrásnak tekintették, de mostanra a világ számos pontján több halat fognak ki, mint amennyi természetesen előáll reprodukcióval. Ennek eredményeképpen a halászat a bolygón fenntarthatatlanná válik egyes tavakban, folyókon és tengereken. Ez hatással van a halászható terület természetes ökoszisztémájára, és egyes halfajok kihalásához vezethet. A bolygó vadon halászott halállományának egyharmada kimerült a túlhalászás, a szennyezés és az éghajlatváltozás hatásai miatt. A World Wildlife Fund segített létrehozni egy környezetvédelmi szabványt a fenntartható halászatról. Ha az emberek csak az MSC által jóváhagyott forrásokból vásárolnak, és a kormányok érvényesítik a halászati szabályokat, a halállomány visszaállhat a fenntartható szintre.

Cikkünket hamarosan folytatjuk…

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.