Mérgező higany szabadulhat fel az olvadó tundrából

2018. április. 03 9:55

Az örök fagy területén az éghajlatváltozás nagy károkat okoz. Óriási föld alatti tározókban nagy mennyiségű higany és metán van a jégbe zárva.

Ezen kívül rég elhagyott települések temetőiben sok rég elfeledett veszélyes vírus és baktérium kerülhet ismét felszínre, így olyan betegségek üthetik fel a fejüket, amiket már rég kihaltnak hittek.

Az alaszkai permafrost olvad. Egy új tanulmány szerint az északi fagyott talajok a legnagyobb higanytartályok a bolygón. Közel kétszer annyi higanyt tárolnak, mint az összes többi talaj, az óceánt és a légkört együttvéve.

Ez tízszer több, mint az összes higany, amit az ember az elmúlt 30 évben szén égetéssel és más szennyező folyamatokkal a légkörbe pumpált. És mindez az éghajlatváltozás miatt következhet be a következő években.

Az Amerikai Földtani Kutatóintézet tudósai, egy majdnem 15 éves tanulmány során felfedezték a világ legnagyobb higanyraktárát az északi sarkkörön. A fúrásokat több helyszínen végezték.

A kutatás megkezdése előtt úgy vélték, hogy az örök fagy birodalma kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz higanyt. Most kiderült, hogy nem csak, hogy van higany van a permafrostban, de itt található a higany legnagyobb raktára is a Földön.

Bár nem világos, hogy mennyi higany kerülhet be a légkörbe és az élelmiszerláncba, a Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint a permafrost 120 millió liter higanyt tartalmaz, ami kétszer annyi, mint amit az összes többi talaj, a légkör és az óceán tartalmaz együttvéve.

Az Intézet kutatói megjegyzik, hogy az utolsó jégkorszak óta a permafrostban csapdázott higany mennyisége 10-szer magasabb, mint az összes higany, ami az ember által az elmúlt 30 évben a légkörbe került, a 2016-os kibocsátási becslések alapján.

Egy másik példában a kutatók megpróbálták szemléltetni a mennyiséget: a permafrostban csapdázva fogva tartott higany mennyisége, 50 olimpiai méretű úszómedencének felel meg.
A higany egy, a természetben is előforduló anyag, amely felhalmozódik a vízi és szárazföldi élelmiszerláncokban. Lenyelése esetén kóros idegrendszeri problémákat okozhat az állatoknak és az embereknek egyaránt. Nem lenne környezeti probléma, ha minden maradna a fagyott talajban. De tudjuk, hogy a Föld egyre melegebb lesz. Bár a permafrost felolvadásának sebességének vizsgálata nem része ennek a kutatásnak, ha kiolvad a jég, az lehetőséget ad a higany kiszabadulására – ez csak a fizika.

A tanulmány nagyon újszerű, és nagy felfedezést nyújt egy olyan területen, amelyet eddig figyelmen kívül hagytak. Megmutatja, hogy a permafrost a higany gigantikus méretű forrása, és ha az éghajlatváltozás miatt megolvad, akkor annyi higany szabadulhat fel, ami jelentősen növelheti a globális higanyterhelést.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.