Milyen időt jósol Gergely márciusra?

2020. március. 11 12:40

Csütörtökön neves naphoz érkezünk a népi kalendáriumban. A Gergely naphoz számos megfigyelés, jövendölés kötődik. Nézzük mi válik be ezek közül az idei évben.

A középkorban a Gergely nap tavaszkezdő, meleg váró nap volt. A Juliánus-naptárban erre a napra esett a tavaszi nap-éj egyenlőség is. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás. A népi megfigyelések szerint Gergely napon gyakran szokott rossz idő lenni, erős széllel, esővel, sőt időnként Gergely még a szakállát is megrázza, azaz hó hull a felhőkből: “Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lepi el a barázdát”. Egy másik jövendölés szerint, ha “Gergely napján zivatar, nem lesz jó idő hamar”. Ha Gergely napján csúnya az idő, úgy előjön a róka, ha szép az idő, úgy 14 napig még bent marad. Gergely vetőnapnak számított búzára, rozsra, hüvelyesekre és palántás növényekre.

Idén nagyon kellemes idő ígérkezik Gergely napján, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakul, amely április vége felé jellemző hőmérséklet hazánkban, csapadékra sem kell számítani. Nem tart azonban sokáig a meleg, hiszen pénteken hidegfront vonul át vonul át hazánk felett, jelentősen mérsékelve a nappali felmelegedést. A hónap második felében száraz, de az átlagosnál kissé hidegebb időre van kilátás.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás