Felhőszakadás, jégeső várható, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 13 11:21

A hétvége folyamán fülledt időre számíthatunk. Szombaton szórványosan, majd vasárnap ismét több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok.

Szombat délután, este legnagyobb eséllyel a Győr-Szeged és Salgótarján-Debrecen vonalak közötti sávban alakulhatnak ki szórványosan zivatarok (azaz legnagyobb valószínűséggel az említett sávban képződhetnek, de másutt sem kizárt). A délnyugati országrészben szombaton nem várható zivatartevékenység. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, többnyire 20-40 milliméter közötti csapadék eshet, de néhol a 40, 50 milliméter feletti mennyiség sem kizárt. Emellett viharos szél is társulhat a csapadékgócokhoz, valamint károkozó, 90 km/óra feletti szélroham is kialakulhat. Helyenként nagyméretű (2 centiméternél  nagyobb) jégre is lehet számítani. Az éjszaka első felében még a Győr-Szeged sávban lehetnek zivatarok, majd várhatóan megszűnik a villámtevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére a szombati napra vonatkozóan. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. A felsorolt területeken felhőszakadás is lehet, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap már több helyen, és nagyobb területi lefedettség mellett várható zivatarok kialakulása a késő délelőtti, déli óráktól kezdődően, többnyire a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.