Zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2020. június. 19 11:12

Továbbra is több helyen alkalmasak a feltételek zivatar kialakulására, a legtöbb, akár 50 millimétert meghaladó csapadék azonban északkeleten várható az egymás után érkező záporok, zivatarok eredményeként.

Pénteken, illetve szombatra virradó éjszaka elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten Borsodban, illetve az északkeleti határvidéken az egymást követő záporokból, zivatarokból jelentős (néhol akár 40-50 millimétert meghaladó) csapadék is hullhat. Egy-egy helyen (jobb eséllyel délnyugaton) jégeső, viharos szél is társulhat a zivatarokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, míg elsőfokú figyelmeztetés további öt keleti, északkeleti megyében érvényes. Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki tizenhárom megyére.

Szombaton a Dunántúlon, középső országrészben a megerősödő északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések elsősorban a Dunántúli-középhegység, Balaton térségében meghaladhatják a 60-65 km/órát. Szombaton továbbra is főként az Alföldön, az Északi-középhegységben, illetve a Dunántúl déli részén várható a záporok mellett zivatar is. Lokálisan nagyobb mennyiségű (20 millimétert meghaladó csapadék) szintén északkeleten valószínű.

Tíz megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulásának veszélye miatt szombaton, míg felhőszakadásra három északkeleti megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.