Felhőszakadásra és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. augusztus. 10 10:57

Anticiklon alakítja időjárásunkat, a magasban azonban hideg levegő beáramlása zajlik, mely labilizálja a légkört. Zivatarok fejlődhetnek, melyekhez helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék társulhat.

A napi középhőmérséklet hétfőn még több helyen, kedden inkább már csak délen, illetve városi környezetben haladja meg a 25 fokot. Hétfőn elszórtan várhatók zivatarok, nagyobb számban a Dunántúlon (kiemelten a Dunántúli-középhegységben), az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Duna vonala körül, míg az Alföldön inkább csak egy-egy helyen valószínű zivatar. A lassan áthelyeződő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), egy-egy helyen 60-70 km/órát meghaladó szél és jégeső (hozzávetőleg 1 centiméter átmérő) kísérheti. Éjszaka átmenetileg stabilizálódhat a légkör, de hajnaltól a középső-északi országrészben (Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest) ismét jobb eséllyel számíthatunk zivatarok kialakulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hétfőn két keleti megye kivételével a teljes országra. Felhőszakadás miatt hét megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés, míg hőségre tizenegy megyében figyelmeztetnek.

Kedden a Dunántúlon, illetve Duna vonalához közelebb eső alföldi, Észak-magyarországi tájakon szórványosan (a maihoz képest nagyobb számban) várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (20-50 millimétert elérő csapadékkal), viharos (60-80 km/órás) szél és jégeső társul.

Felhőszakadásra és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a Dunántúlon, valamint a fővárosban és Pest, illetve Bács-Kiskun megyében kedden. Hőség miatt a középső országrészben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.