Mutatjuk, hogyan árasztja el Európa keleti felét Szibéria jeges lehelete

2022. március. 06 10:46

Az idei év első két hónapjában szokatlanul enyhe, és szeles idő volt kontinensünkön. Február végén azonban nagy változás történt a korábbi időjárási trendhez képest.

Már jelenleg is Európa nagy részén az átlagosnál hidegebb idő a jellemző, amely az egy hete fennálló északi, északkeleti áramlásnak a következménye.

Hétfőn újabb hidegfront vonul át Európa középső és keleti tájai felett, amely sarkvidéki eredetű léghullámokat szállít fölénk. Ennek eredményeként térségünkben további lehűlésre számíthatunk. A Balkán-félsziget déli felén, valamint Törökországban kiadós havazás várható. Ugyanakkor Nyugat-Európában már kisebb fokú enyhülés valószínű.

Szerdán vonul át a következő hidegfront térségünk felett, amely már északkelet felől, azaz Szibéria térségéből szívja be a hideget Európa keleti térségeibe. Várhatóan ezután éri el a hideghullám a mélypontját. Éjszakánként komoly fagyokra kell felkészülni, és helyenként még napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet térségünkben. Nagy kontraszt alakul ki a hét második felében Európa nyugati és keleti tájai között, ugyanis az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon Nyugat-Európa fölé már enyhe léghullámokat szállít, térségünkben és attól keletre pedig igazi, téli idő várható.

 

Az enyhülés a Kárpát-medencét csak március 14-től éri el, várhatóan egyre inkább tavasziasabbra, enyhébbre fordul időjárásunk és mérséklődni fognak az erős fagyok is. A télies időjárási körülmények már csak a Balkán-félszigeten és Törökországban lesznek jellemzők.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.