Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a délnyugati megyékben

2022. május. 26 10:48

Pénteken újabb hidegfront éri el nyugat felől hazánkat, amely elsősorban a nyugati, délnyugati megyékben okoz zivatarokat.

Pénteken napközben az Északi-középhegységben, az Észak-Alföldön a megerősödő nyugati szelet kísérő legerősebb lökések 60-65 km/óra körül várhatók, majd estére csillapodik a szél. Pénteken általában a délnyugati országrészben már labilizálódik a légkör, de kora estig zivatar kialakulására még kisebb az esély. Péntek este egy érkező hidegfront előtt előbb az Alpokalja, Zala megye térségében, majd kelet, délkelet felé fejlődve a késő esti órákban általában a Dél-Dunántúlon zivatarok kialakulása várható. Jobb eséllyel a délnyugati határ közeli térségekben (Zala, Somogy megye déli részén) akár heves zivatar is kialakulhat 20-30 milliméter csapadékkal, 70-90 km/óra körüli széllel és nagyobb méretű jéggel. Az éjszakai órákban a déli országrészben is fokozatosan lecsenghetnek az intenzívebb zivataros csapadékgócok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Somogy és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés adott ki a pénteki napra vonatkozóan, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.