Mutatjuk, meddig tart a havazás

2023. április. 06 13:16

Télies idővel telik a csütörtök hazánk északkeleti megyéiben. Térképeken szemléltetjük, meddig tart ki a havazás az északkeleti régióban.

Ciklon okoz télies időjárást hazánk északkeleti régiójában. Péntek estig több hullámban, változó intenzitással számíthatunk havazásra, havas esőre az északkeleti megyékben. Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, a Bodrogközben és nagyobb valószínűséggel Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén síkvidéken 5 centimétert, lokálisan, illetve a Zempléni-hegységben péntek estig 10 centimétert is meghaladó friss tapadó, olvadozó hóréteg gyűlhet össze. Ma délutántól, estétől a Bükkben és a Mátrában is havazásba válthat a csapadék, a magasabban fekvő részeken néhány centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Az erős, helyenként viharos északi, északkeleti szél ma napközben a Bodrogközben és Szabolcsban hordhatja a havat.

Míg a mai nap folyamán a csapadék halmazállapota döntően hó lehet, pénteken már megjelenik a vegyes csapadék is.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható eső és hol havazhat csütörtök 14 óra és szombat délelőtt 11 óra között. A halmazállapot-váltás területén az előrejelzés bizonytalansága magas.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont. A kékes színek esőt, a lilás árnyalatok havazást jelölnek. A két szín közötti átmeneti sávban vegyes csapadék hullhat.

16 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.