Aggasztó képet fest az éghajlatváltozásról a legfrissebb WMO-jelentés

2023. április. 27 18:29

Egyre távolabb kerülünk a kijelölt másfél fokos cél megvalósíthatóságától: a globális átlaghőmérséklet emelkedése töretlenül folytatódik.

Április 21-én tette közzé legfrissebb jelentését a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO), melyben az éghajlat 2022-es állapotát mutatja be a mért adatok alapján. Sajnos a tendencia továbbra is aggasztó, ahogy azt az alábbi ábrán is láthatjuk – a globális átlaghőmérséklet tovább emelkedett, az elmúlt nyolc év (2015-2022) egyben a nyolc legmelegebb év is az adatsorok 1850-es kezdete óta annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a La Niña hűsítő hatása is érvényesült. 2022-ben az éves globális átlaghőmérséklet a szárazföldi és óceánfelszíni felületeket is beleszámítva 1,15 fokkal haladta meg az iparosodás előtti időszak átlagát (1850-1900); igen közel vagyunk tehát az 1,5 fokos lélektani határhoz – melynek átlépését követően komoly veszélybe kerül a biztonságos éghajlati jövőkép.

A globális átlaghőmérséklet eltérése az iparosodás előtti (1850-1900) szinthez képest 1850 és 2022 között, hat globális adatbázis mérési eredményei alapján. Forrás: WMO

A területi eloszlást tekintve jól látható, hogy erős pozitív anomália jellemzi Európát és Ázsiát, Afrika több régióját, Ausztrália északi területeit, illetve Észak-Amerika keleti partvidékét. Európában például az elmúlt nyár a legmelegebb nyár volt a mérések kezdete óta.

Szembetűnő a sarkvidékek melegedése is: a megszokottnál jelentősen melegebb viszonyok következtében az antarktiszi tengeri jég kiterjedése az eddig feljegyzett legalacsonyabb szintre csökkent. Emellett több európai gleccser olvadása is rekord mértékűnek bizonyult.

Éves átlaghőmérséklet eltérése a normáltól (1991-2020) a felszín közelében 2022-ben, hat globális adatbázis adatai alapján. Forrás: WMO

Töretlenül emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben, a hathatós lépések megtétele tehát egyre égetőbb.

A legfontosabb üvegházgázok koncentrációjának globális havi átlagai 1984 és 2021 között. Forrás: WMO

Rekord magas továbbá a tengerszint emelkedése, az óceánok hőmérséklete és savasodása is, mely tendencia várhatóan a következő évszázadokban is folytatódni fog. Az éghajlatváltozás kétségtelenül tömeges kihalási eseményt indít, szerte a Földön számos faj van veszélyben már jelenleg is. A rendszer tehetetlenségéből fakadóan a már zajló változás sokáig töretlenül folytatódik még akkor is, ha azonnali lépéseket tesz az emberiség a kibocsátások csökkentése felé. Növekszik a szélsőséges időjárási események gyakorisága; a világ nagy részét sújtják aszályok, árvizek és hőhullámok, és a jövőben is ezek fokozódására kell készülnünk.

Nem szabad azonban lemondanunk a lehetőségről, amely most még rendelkezésünkre áll. Az időablak szűkül – az utolsó pillanatokban vagyunk, amikor még tehetünk azért, hogy utódaink számára egy megváltozott klímájú, de még élhető bolygót hagyjunk örökül.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás