Felhőszakadásra és zivatarra figyelmeztetnek hét megyében

2023. július. 03 10:17

Hétfő délután, nyugat felől nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé. Ennek köszönhetően egyre több helyen kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Hétfőn késő délutántól a Dunántúl nyugati és középső részén (leginkább az Alpokalján és a Balaton tágabb környezetében) egyre nagyobb területen várható zápor, zivatar. Az intenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás (akár 30-40 milliméter) kísérheti, de kisebb eséllyel jégeső (apróbb szemű), illetve szélerősödés (45-50 km/órát meghaladó széllökéssel) is előfordulhat környezetükben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Somogy megyére vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatartevékenység keddre virradó éjszaka az ország középső, keleti részére is átterjed, a délelőtt, kora délután folyamán is számítani lehet még beágyazott zivatarokra. Délután a zivatarok számossága északnyugat felől várhatóan csökken, de szórványosan még ezt követően is előfordulhat egy-egy cella a hétfőihez hasonló kísérőjelenséggel. Kedden az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem történik jelentős változás időjárásunkban. Jövő hét közepéig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.