Hidegfront érkezik, sok esővel és felmelegedéssel

2024. május. 16 13:29

Az esti órákban érkező hidegfront többfelé kiadós csapadék kíséretében vonul át hazánk felett. A hétvégén még melegebb időre számíthatunk.

Pénteken a vastag, összefüggő felhőzet északkelet felé halad, és este már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt. Mögötte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég. A frontális csapadékzóna – esővel, záporral, zivatarral – estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, akár hevesebb zivatarok, de a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék. Területi átlagban jelentős, lokálisan akár több 10 mm csapadék is eshet. A helyenként erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15, 20, másutt 21, 27 fok között várható.

Az alábbi galériát megnyitva olvasható a következő napokhoz tartozó előrejelzés.

5 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napról napra fokról fokra mérséklődik a hőség. Ezekben a napokban tetőzik az idei parlagfűszezon. A parlagfű pollenterhelés továbbra is országszerte nagyon magas, az Alföldön sokfelé extrém magas szintet is elérhet. A megélénkülő keleti szél a Dunántúlra és a főváros környékére további nagy mennyiségű pollent szállít, szintén extrém magas terhelést okozva.

A légnyomás nem változik.