Délutántól zivatarrendszer borzolja a kedélyeket, figyelmeztetnek

2024. május. 21 10:50

Zápor-zivatar továbbra is előfordulhat bárhol, de délutántól már egy vonalba rendeződött zivatarrendszertől kell tartani, amely délnyugat felől éri el az országot majd fokozatosan északkelet felé vonulva végig is járja azt.

Kedden délutánig főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a Dunántúl más részein és az Északi-középhegységben sem kizárt egy-egy zivatar. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (ált. 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, Somogy, Tolna és Baranya vármegye kivételével, ott másodfokú a figyelmeztetés. Felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna és Baranya vármegyében érvényes az eslőfokú figyelmeztetés. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Szerdán a nap első felében elsősorban az ország északkeleti harmadán fordulhat elő nem heves zivatar, emellett az Észak-Dunántúlon minimális eséllyel villámtevékenység társulhat egy-egy záporos góchoz. Délután az északkeleti, keleti harmadban ismétlődő jelleggel újabb zivatarok alakulhatnak ki, melyeket felhőszakadás (ált. 15-30 mm, lokálisan néhol >30 mm), apró szemű jég (< 2 cm) és szélerősödés kísérhet. Emellett délután kisebb számban a nyugati és déli határvidéken is előfordulhatnak zivatarok. A késő esti órákra a zivatarok lassan fokozatosan lecsengenek, jelentősen csökken a számosságuk.

Zivatar veszélye miatt az egész országra vonatkozóan érvényes a figyelmeztetés. Felhőszakadás veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyére adta ki a HungaroMet a figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás