Heves zivatarok lehetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. május. 31 11:13

Egy mediterrán ciklon hatására többfelé alakulnak ki zivatarok az országban. Pénteken délnyugaton, szombaton északkeleten heves zivatarok is előfordulhatnak.

Pénteken a késő délelőtti, déli óráktól elsősorban a Dunától keletre, illetve részben az Észak-Dunántúlon egyre többfelé – a Dél-Alföldön várhatóan kisebb számban – számíthatunk zivatarokra. A délutáni óráktól egy északkeletre, északra helyeződő zivataros rendszer kialakulása valószínű. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos (60-80 km/óra, északkeleten akár 80 km/óra feletti) széllökés, néhol jégeső (jellemzően 1 centiméter körüli), lokálisan felhőszakadás-szerű intenzitású csapadék (20-30 milliméter, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön akár 30 milliméter feletti mennyiség) is kialakulhat. Délután a Dunántúl délnyugati területein egy-egy heves zivatarra is van esély (90 km/órás széllökés, 2 centiméter feletti jégátmérő, lokálisan 30 milliméter feletti mennyiségű csapadék felhőszakadásból). Késő délutántól, estétől délnyugat felől északkelet felé terjedően egyre többfelé, több hullámban várhatóak zivatarok, amelyekhez kapcsolódóan viharos (60-80 km/óra) széllökés, néhol jégeső (1 centiméter körüli vagy alatti átmérővel), felhőszakadás-szerű intenzitású csapadék (30 milliméter) társulhat. Felhőszakadásra (30 milliméter feletti) elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon helyenként számíthatunk. Néhol heves zivatarra (90 km/óra feletti széllökés, 2 centiméter körüli vagy afeletti jégátmérő) is van esély főként a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében. Pénteken a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya vármegyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélyére Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjféli órákat követően jelentősebb mértékben csökken a zivatarok száma. Szombaton várhatóan hajnaltól, reggeltől délnyugat felől újabb záporok, helyenként zivatarok alakulhatnak ki. Zivatarokra a délelőtti óráktól egyre nagyobb számban döntően az ország északkeleti felében számíthatunk az esti, éjféli órákig. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre (ezen belül kiemelten Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön), illetve északon, amelyekhez akár 2-3 centiméter feletti jégátmérő, 90 km/óra feletti széllökés társulhat. Szombaton országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.