Jelentős árhullám vonul le a Dunán

2024. június. 01 0:22

Az Alpok térsége fölött örvénylő mediterrán ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott a Duna felső vízgyűjtőjére, amelynek hatására árhullám kialakulására számíthatunk.

Az elmúlt napokban 100-150 milliméter csapadék hullott a Duna német és osztrák vízgyűjtőjén.  Ennek következtében a hétvégén elkezdődik a vízszint növekedése. Jelentős 2-2,5 méteres árhullámra lehet számítani. Magyarország területét Nagybajcsnál éri a Duna, ott a másodfokú árvízvédelmi készültség közelében fog tetőzni a folyó jövő héten szerdán.

Komáromnál is szerdán napközben éri el a maximális vízállást a Duna, 500 centiméter körül, amely elsőfokú árvízvédelmi készültséget jelent.

Budapestnél várhatóan az alsó rakpartot nem fogja elérni tetőzéskor sem a folyó, csütörtökön 550 centiméter körül alakul a maximális vízállás. Ezt követően fokozatos apadásra számíthatunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.