Hamarosan megjelenik az első mesterséges intelligencia alapú időjárási modell

2024. június. 03 19:59

A NASA és az IBM egy olyan mesterséges intelligencia alapú klímamodellen dolgozik, amely a jövőben még részletesebb adatokkal szolgálhat a szakembereknek.

Amikor a tudomány és a technológia találkozik a mesterséges intelligenciával. A NASA és az IBM Research közösen fejlesztette ki azt a mesterséges intelligencia (MI) alapú modellt, amelyet a jövőben az időjárás és éghajlat még pontosabb megértéséhez használnának majd. A Prithvi-modell oly módon használja ki a mesterséges intelligencia előnyeit, hogy az időjárási és éghajlati modellek felbontását javítva még részletesebben ábrázolja az adatokat, segítve a regionális modelleket.

Az alapként használt, globális modellek általában nagyobb léptékű felbontással rendelkeznek, ezáltal a helyi sajátosságokat kevésbé tudják figyelembe venni. A Prithvi-modell ezt a hiányosságot igyekszik lefedni, a globális adathalmazra alkalmazott futtatásokhoz a mesterséges intelligencia tanulási képességeit hívják segítségül. Az MI a kezdeti adatokból jóval több lehetséges forgatókönyvet tud majd produkálni. A globális klímamodelleket tovább finomítva, kisebb térségre vonatkozó regionális modellek készülnek, amelyek az adott lokáció sajátosságait is beépítik az eredménybe. Az új modellel ez a kétlépcsős folyamat egyszerűsödik, illetve a felhasználók is könnyebben tudják használni.

A NASA Terra műholdja 2023 augusztusában készített képe az Idalia hurrikánról.

A fejlesztők reményei szerint segítséget nyújtanak a súlyos időjárási esetek vagy természeti katasztrófák észlelésében és előrejelzésében, célzott előrejelzések készítésében lokális megfigyelések alapján, a globális klímaszimulációk térbeli felbontásának javításában egészen regionális szintig, valamint a fizikai folyamatok időjárási és éghajlati modellekben való megjelenítésének javításában is. A Prithvi-modell rugalmasságának köszönhetően még akkor is képes megragadni a légkör összetett dinamikáját, amikor hiányoznak – korábban nélkülözhetetlen – információk. Ez az időjárási és éghajlati modell globális és regionális területekre is skálázható, méghozzá a felbontás romlása nélkül.

A Prithvi igazából egy nagyobb modellcsalád, amely magában foglalja a NASA műholdadataira kifejlesztett modelljeit is. Ez az új modell a NASA hitvallásának köszönhetően szabadon elérhető lesz, így minden adat használható bárki számára. Várhatóan még idén elérhetővé válik széles körben is, addig is gőzerővel folynak a fejlesztések.

Forrás: NASA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.