Nagy területen zivatar és felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek

2024. június. 12 10:50

Szerdán és csütörtökön elsősorban a déli és keleti megyékben kell zivatarok veszélyére számítani. Az Alföld déli területein akár felhőszakadás is előfordulhat.

Szerda estig elsősorban délkeleten, kisebb területen délen, továbbá kisebb eséllyel kb. Duna vonalában, a középső területeken, illetve az Észak-Alföldön kísérheti villámtevékenység a záporokat. A Dél-Alföldön a déli, délutáni órákban intenzívebb zivatar is előfordulhat viharos széllökés (55-70 km/óra), felhőszakadás (akár 30 milliméter feletti csapadékmennyiséggel), jégeső (2 centiméter körüli vagy alatti átmérővel) kíséretében. Az ismétlődő záporokból elsősorban Bács-Kiskun vármegyében lokálisan 50 milliméter körüli csapadékra is van esély. Az előttünk álló éjszaka elsősorban délkeleten néhol zivatar is kialakulhat, intenzív záporokból lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 milliméter) csapadék is hullhat ezeken a részeken.

Szerdára elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében, felhőszakadás miatt pedig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön déltől, estig az ország keleti, északkeleti harmadában, illetve délen alakulhatnak ki helyenként zivatarok. A Tiszántúlon, Északi-középhegység térségében lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 milliméter) csapadék hullhat, illetve egy-egy helyen felhőszakadás (30 milliméter feletti mennyiség) sem zárható ki késő estig. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Bács-Kiskun, Baranya, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem történik jelentős változás időjárásunkban. Jövő hét közepéig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.