Nem dőlt meg az abszolút rekord, de így is a legforróbb napon vagyunk túl

2024. július. 17 15:00

A 41,9 fokos abszolút rekord ugyan nem dőlt meg, de a napi legmagasabb maximum ezentúl ismét 2024-hez és Kelebia nevéhez fűződik majd.

Az év eddigi legforróbb napján vagyunk túl, amely ugyan az eddig hazánkban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet nem érte el, de nem sokkal maradt el tőle. A napi maximumhőmérséklet rekordja így is megdőlt, hiszen Körösszakált végül egy hajszállal megelőzve, Kelebián mérték az év eddigi legmagasabb maximumát. Július 16-án ugyanis a HungaroMet mérőállomásán 41,6 fokot jegyeztek, amely 1,6 fokkal előzte meg az eddigi 40 fokos szélsőértéket, amelyet csaknem száz éve, 1928-ban, Szerepen regisztráltak.

A fővárosban is született új szélsőérték, a tegnapihoz hasonlóan a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja változott. Budapest Lágymányos állomáson mindössze 26,9 fokig csökkent a hőmérséklet, amely nem csak új budapesti, de új országos rekord is egyben. A korábbi Szeged belterületen 2010-ben mért 25,2 fokot, illetve az ugyancsak Budapest Lágymányoson 2002-ben mért 24,3 fokot váltotta.

Az Alföldön továbbra is tombol a forróság, de a magas rekordértékek és az egy-két fokos hőmérsékletcsökkenés miatt a következő napokban várhatóan nem születik új maximum rekord.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás