Sosem volt még ilyen meleg a július

2024. augusztus. 06 11:40

A hosszú hőhullámnak köszönhetően nem csak rekordmeleg lett a július, de az abszolút legmelegebb havi átlagtól sem maradt el nagyon. Emellett csapadék is nagyon kevés esett.

A júliusi hosszantartó forróság új rekordot eredményezett: 2024 júliusában ugyanis olyan magas volt a havi középhőmérséklet, amilyen 1901 óta még soha. A HungaroMet mérései alapján 24,53 fok volt országos átlagban a havi középhőmérséklet, ami 3 fokkal meghaladja az 1991-2020-as harmincéves átlagot, és 0,8-del előzi meg a korábbi csúcsot, amelyet 2021-ben mértek. 

A hőmérséklet eloszlása természetesen nem volt azonos, a Dunántúl keleti részén és az Alföld déli részén volt a legmagasabb, itt nagy területen elérte, sőt meg is haladta a 25 fokot, a legforróbb területeken a 26 fok is előfordult. 20 fok alatt pedig csak a legmagasabban fekvő hegyek maradtak. A hosszú forróságnak köszönhetően az idei július országos szinten mindössze 0,01 fokkal maradt el a mérések kezdete óta mért legmelegebb hónaptól, amelyet 1992 augusztusában regisztráltak, írja a HungaroMet.
 
A képre kattintva galéria nyílik a hőmérsékleti adatokból.
 
3 fotó megtekintése
 
Nem csak forró, de száraz is volt az idei év hetedik hónapja. Noha volt már ennél is aszályosabb júliusunk, hiszen a hetedik legszárazabb lett az eddig rendelkezésre álló adatok alapján, a havi csapadékösszeg mindössze 22,2 mm volt, ami 69%-kal kevesebb, mint az 1991-2020-as átlag. A záporos csapadék miatt lokálisan persze ennél magasabb érték is született, de van ahol az 5 mm-t sem érte el. Ilyen területek a Dunántúlon fordultak elő sokfelé, így ott az idei lett a legszárazabb július. Sőt, olyan állomás is akad, amely egyáltalán nem mért csapadékot a hónapban. 
 
A képre kattintva galéria nyílik a csapadék adatokból. 
 
3 fotó megtekintése
 
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás