Mutatjuk, hol kell csapadékra számítani a nemzeti ünnepen, óráról órára

2024. augusztus. 19 17:05

A hosszú hétvége utolsó napján is záporokra, zivatarokra kell készülnünk, helyenként felhőszakadás is előfordulhat. Térképen mutatjuk, hol fog esni.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Délutántól az ország északnyugati felén alakulhatnak ki – akár több hullámban – záporok, zivatarok. Legnagyobb eséllyel főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. Akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, melyeket a viharos széllökés mellett nagyobb méretű (ált. 1-3 cm, egy-egy helyen 3 cm-t meghaladó) jégeső, valamint felhőszakadás (ált. 30-50 mm) kísérheti. Kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. Az északi, északkeleti szél több helyen élénk lesz, a zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a légmozgás. A késő esti óráktól fokozatosan csökken a zivatarhajlam.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a zivatarok várható útvonalát kedden délután 13 óra és este 23 óra között.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hullik csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

11 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.