Zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban, de a hőség is marad

2024. augusztus. 27 11:23

Kedden front vonul át, amely következtében bárhol előfordulhatnak a nap folyamán zivatarok, az ország közepén felhőszakadás sem kizárt. A hőség átmenetileg az Alföld térségére korlátozódik.

Kedden délelőtt még főként a Dunántúlon, annak is leginkább a nyugati felében fordulhatnak elő zivatarok. Ezt követően elsősorban a délutáni, esti órákban számíthatunk zivatarokra, nagyobb számban a középső országrészben, illetve részben keleten, legkisebb eséllyel pedig a Dunántúl nyugati felében. A zivatarokat délután, este átmenetileg viharos széllökés (~60-80 km/h, kora délután lokálisan > 80 km/h), jellemzően kisebb méretű jég (2 cm körül vagy alatt) és lokálisan intenzív csapadék (~10-25, egy-egy helyen > 25 mm) kísérheti. Az éjszakai órákban csökken a zivatarhajlam. A délkeleti országrészben 25 fok felett, másutt többnyire alatta alakul a napi középhőmérséklet. 

Kedden a Dunántúl és az Északi-középhegység nagyobb részén 25 fok alatt, másutt még kevéssel 25 fok felett lesz a napi középhőmérséklet. Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt.

A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt az egész ország területére érvényes az elsőfokú figyelmeztetés, míg Pest és Bács-Kiskun vármegyére felhőszakadás miatt is kikerült a figyelmeztetés.

Szerdán a Dunántúl nyugati, délnyugat felében alakulhatnak ki zivatarok a délutáni órákban viharos (60-75 km/h) szél kíséretében. A nyugati, északi területek kivételével 25 fok feletti, délkeleten 27 fok feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű.

Szerdán a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád vármegyére, míg Békés vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes. Zivatarok miatt elsőfokú a figyelmeztetés Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Napokig nem kell fronthatástól tartani. A kiadós eső országszerte alacsony - közepes szintre mérsékelte a pollenterhelést.

A légnyomás nem változik.