A kánikula kitart az országban, de néhol zivatar is lehet, figyelmeztetnek

2024. augusztus. 30 11:32

Egy-egy helyen kialakulhat pénteken is az elmúlt napokhoz hasonló lokális zivatar, míg a hőség szinte mindenhol tombol, a napi középhőmérséklet az északi tájakat kivéve 25 fok felett alakul.

Pénteken délután az ország északi, északnyugati felében kevés helyen előfordulhat zivatar. A cellák környezetében lokálisan intenzív csapadék (~10-20 mm), kisebb méretű jég (~1 cm), illetve átmeneti viharos (~65-75 km/h) széllökések előfordulhatnak. Az Északi-középhegység kivételével nagy területen 25 fok felett alakulhat napi középhőmérséklet. Az Északi-középhegység kivételével nagy területen 25 fok felett alakulhat napi középhőmérséklet.

Pénteken  Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes az országban magas középhőmérséklet miatt. Zivatarok Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén alakulhatnak ki, így ott elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

Szombat délután a nyugati megyékben lehetnek alkalmasak a feltételek egy-egy zivatar kifejlődéséhez. Az Északi-középhegység kivételével nagy területen 25 fok felett alakulhat napi középhőmérséklet.

Szombaton  Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt. Zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt továbbá elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Vas, Zala, Veszprém és Somogy vármegye területére. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.