Lemaradtál a műhold indításáról? Van egy jó hírünk!

2024. szeptember. 04 11:15

A Copernicus Sentinel-2C műhold felbocsátására a francia guyanai Kourouban kerül sor, ottani idő szerint szerdán késő este.

Mi a jó hír? Az, hogy nem maradtál le róla. A Copernicus Sentinel-2C műhold felbocsátását ugyanis egy nappal elhalasztották a földi kapcsolatok elektromos problémái miatt. Még folynak az ellenőrzések, hogy biztosan minden rendben legyen, de a hordozórakéta és utasa, a Sentinel-2C stabil és jó állapotban várja az újabb időpontot, hogy elindulhasson az űrbe.

A Sentinel-2 program két, egymással ellentétes pályán haladó műholdból áll, a Sentinel-2A-ból és 2B-ből. Az új, 2C a nyugdíjba vonuló 2A-t váltja majd, amint pályára áll. 

A kilövés kezdetének tervezett időpontja magyar idő szerint szeptember 5-én 3:50-kor lesz, amely élőben követhető az Európai Űrügynökség (ESA) webTV adásában:

A Copernicus Sentinel műholdcsaládról itt írtunk bővebben.  A két műholdból álló megfigyelési program fő célja, hogy információt nyújtson a felszínen zajló folyamatokról. A műholdak követik a felszín borításának változását, az erdők állapotát, a tavak és tengerek szennyeződését, az árvizek pusztítását, a vulkáni tevékenységet és a földmozgások okozta károkati. Ezáltal fontos résztvevője a Copernicus klímaváltozási programjának is.

A Sentinel-2C a Vega hordozórakétával. Fotó: ©ESA| MARTIN SANDRINE

 
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Ma még a ciklon az utolsókat rúgja. Hatását azonban még intenzíven érezteti.
Az elmúlt időszakban az elhúzódó csúcsidőszak során nagy mennyiségű pollen halmozódott fel az otthonokban. A gyors időjárásváltozás következményeként most kültéren jellemzően alacsonyabb a pollenkoncentráció, mint a belterekben. Javasolt az alapos mosás, takarítás.

A légnyomás emelkedik.