Orkánerejű szélre, sok csapadékra, néhol zivatarokra figyelmeztetnek

2024. szeptember. 13 12:37

Igazán kellemetlen arcát mutatja az időjárás, viharos széllel sok csapadék érkezik még a felettünk áthaladó mediterrán ciklonból. Szombaton akár a piros jelzés is kikerülhet az orkánerejű szél miatt.

Pénteken az északnyugati területeken, illetve a Bakonyban ~60-80 km/h körüli széllökések várhatók északnyugati irányból. Sopron térségben egy-egy 90 km/h körüli vagy afeletti széllökésre is van esély. A szél a késő esti órákra mérséklődik a Bakony térségében. A 24 órás napi csapadékösszeg északon és északkeleten néhol, a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. Elsősorban az ország keleti, északkeleti harmadában számíthatunk zivatarok kialakulására viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadék (10-20 mm), esetleg kisebb méretű jég (< 1-2 cm) kíséretében. Délután ezeken a helyeken egy-egy intenzívebb zivatar sem kizárt (> 75 km/h, jégeső ~ 2 cm-es átmérővel). 

Pénteken másodfokú figyelmeztetés érvényes nagy mennyiségű csapadék miatt Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyére, itt akár a 30 mm-t is meghaladhatja a napi csapadékösszeg, míg elsőfokú a figyelmeztetés Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Zivatar miatt az elsőfokú figyelmeztetés Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére került kiadásra. A széllökések elérhetik a 70 km/h-t, ezért elsőfokú a figyelmeztetés Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, és Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Szombaton a nap második felétől, de jellemzőebben az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északi felében a legerősebb széllökések meghaladják a 70 km/h-t, az északnyugati, nyugati megyékben általában 90-110 km/h között alakulhatnak. Az északnyugati határszélen, a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein és a Balaton térségében 110-120 km/h feletti széllökések is előfordulhatnak. Az időjárási helyzet függvényében akár a legmagasabb fokozatú piros riasztás is kiadásra kerülhet! A délutáni, esti óráktól ismét egyre nagyobb területre terjed ki a csapadéktevékenység, amely vasárnap is folytatódik.

Szombat délutántól a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t, az északnyugati megyékben, illetve nagyobb bizonytalansággal terhelve a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység térségében egy szélesebb sávban többfelé 30 mm feletti csapadékösszeg valószínű.

Szombaton a Dunántúlon viharossá erősödik a szél, másodfokú figyelmeztetés érvényes Vas, Veszprém, Somogy, és Győr-Moson-Sopron vármegyében, ott a széllökések a 90 km/h-s sebességet is meghaladhatják, Zala, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya vármegyére pedig elsőfokú figyelmeztetés került kiadásra. Nagy mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére, míg eslőfokút Zala, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.