Alig ment el az előző, már úton is van a következő hurrikán Floridába

2024. október. 06 15:31

Még be sem fejeződtek a helyreállítások, ismét hurrikánveszéllyel kell szembenézniük a helyieknek Floridában. Az addigra 3-as erősségű Milton a jövő hét közepén érhet partot.

Alig több mint egy héttel azután, hogy a Helene hurrikán hatalmas pusztítással átgázolt Floridán, már itt is van a következő trópusi ciklon. A Milton trópusi vihar a Mexikói-öbölben alakult ki, s a következő napokban várható haladási iránya alapján ismét Floridát veszi célba. A Nemzeti Hurrikánközpont szerint kedden vagy szerdán érheti el a félsziget partjait, árhullámot, viharos szelet és esőzést okozva. 

A Milton a tenger felett töltött ideje alatt még tovább erősödik, várhatóan még vasárnap eléri a hurrikán fokozatot, majd partot már valószínűleg 3-as kategóriájú hurrikánként ér. Ezúttal azonban délebbre haladhat el a floridai Big Bendtől, ahol a Helene szeptember végén tarolt. 

Az előző hurrikán után még folyik a kárfelmérés, sok helyen azóta sincs áram, és az áradások is sokfelé okoznak problémát. A Milton érkezése miatt viszont már vasárnaptól elkezdődik a készültség, a part menti evakulásáok is megkezdődhetnek.

Az előrejelzések szerint nagy sebességgel robog át a félsziget felett, amely segít megőrizni erejét, így még akkor is legalább 1-es erősségű hurrikán lesz, mire Florida keleti partjára ér.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Melegedés kezdődik a légkörben. Nedves, nyirkos idő várható. A fronthatás fokozatosan megszűnik.

A légnyomás nem változik.