Mi lesz az állatkerti állatokkal, ha jön a hurrikán?

2024. október. 25 17:51

Amikor hurrikán közeledik, az állatkerteknek pontos és kidolgozott vészhelyzeti tervvel kell rendelkezniük, hogy megvédjék az állataikat és infrastruktúrájukat. Az extrém időjárási események gyakoribbá válásával a felkészülés egyre nagyobb jelentőséget kap.

2024. szeptember 26-án Kelly Martin, a floridai Clearwater Marine Aquarium állatgondozási alelnöke úgy hitte, hogy a Helene hurrikán nem okoz majd nagy károkat. Az akvárium munkatársai, köztük Martin is, az éjszakát az állatokkal együtt töltötte, felkészülten a viharra. Bár a kezdeti várakozások szerint enyhébb hatással számoltak, végül mégis elárasztotta őket a tenger. Az épületben 1,2 méter magasan állt a víz, áramkimaradás volt, és az épület alsó szintje veszélyessé vált. A csapat a negyedik emeletre menekült, és az állatokat is biztonságba helyezte. Az épület alsó része súlyosan károsodott, az akvárium berendezései nagyrészt megsemmisültek, de az összes állat életben maradt. A tartályok sérülése miatt hét tengeri teknőst és két manátuszt – Yetit és Zambonit – gyorsan más állatvédelmi központba kellett szállítania a következő két nap során, hogy biztosítsák a védelmüket. Az akvárium helyreállításán azóta is folyamatosan dolgoznak.

Alig két héttel Helene után máris újabb viharra, Miltonra készültek a floridai akváriumok és állatkertek. Az előkészületek során számos állatot, köztük kilenc pingvint, két aligátort, kígyókat és teknősöket helyeztek biztonságba magasabb, árvízmentes területeken. Az extrém időjárási események gyakorisága miatt ezek az intézmények évente frissítik vészhelyzeti terveiket, felkészülve a hurrikánok és árvizek okozta károkra.

A hurrikánok gyakran hatalmas károkat okoznak az állatkertekben. A Palm Beach Állatkert a 2017-es Irma hurrikán idején elveszített egy levelibékát, egy vidrát és egy aracari madarat, míg a New Orleans-i Audubon Akváriumban 2005-ben, a Katrina hurrikán idején, szinte az összes állat elpusztult, amikor a generátor meghibásodott. Az állatok evakuálása ritka és veszélyes, mivel rendkívül stresszes lehet számukra a szállítás. Ehelyett az állatkertek általában erős, hurrikánálló épületekben helyezik el őket, ahol biztonságban lehetnek. Egyes intézmények különleges megoldásokat alkalmaznak: például a Miami Állatkert a hírhedt 1992-es Andrew hurrikán idején flamingókat helyezett el egy férfi vécében, amely tökéletes menedéket nyújtott a madarak számára.


Az állatkertek vészhelyzeti tervei

Az Egyesült Államok állatkertjei és akváriumai a 2006-os Állatvédelmi Törvény alapján kötelesek hurrikánokra és egyéb vészhelyzetekre felkészülni. A legtöbb intézmény évente többször tart éles gyakorlatokat, hogy munkatársaik felkészültek legyenek, bármilyen katasztrófahelyzet adódik. Az állatokat is tréningezik: a Palm Beach Állatkert például a flamingóit rendszeresen edzi, hogy kövessék gondozóikat a biztonságos menedékhelyekre. De a két aligátoruk, Fred és Wilma is sokszor elgyakorolja, hogyan menjen be a hurrikánbiztos menedékére.

Az állatok számára biztonságos menedékek kialakítása a viharok idejére elengedhetetlenek. Az állatkertek olyan bunkereket és betonszerkezetű menedékeket hoznak létre, ahol az állatok átvészelhetik a hurrikánokat. Emellett számos állatkertben tartalék generátorok és élelmiszerkészletek állnak rendelkezésre, és a gondozóknak pontos tervük van arra is, hogyan biztosítsák a veszélyeztetett állatok speciális táplálkozási szükségleteit, például a koalák eukaliptusz-leveles menüjét.

A változó éghajlat egyre több és hevesebb vihart hoz, ami az állatkerteket és akváriumokat folyamatos tervezésre kényszeríti. A hurrikánok és más vészhelyzetek túléléséhez az állatkertek nemcsak saját erőforrásaikra támaszkodnak, hanem együttműködnek más intézményekkel is. A Zoo Disaster Response, Rescue, and Recovery (ZDR3) nevű hálózat több mint 175 létesítmény együttműködésével segíti az állatok evakuálását és gondozását válsághelyzetekben. A Zoo Tampa például segített a Clearwater Akváriumnak a manátuszok átszállításában, és gondoskodnak róluk, amíg az akvárium helyreállítja az állatok tartályait.

Az állatkertek és akváriumok számára a hurrikánok elleni védelem és az állatok biztonságának megőrzése állandó kihívást jelent. Az elmúlt évek pusztító viharai, mint amilyen nemrég a Helene és a Milton hurrikán volt, rámutatnak arra, hogy a klímaváltozás egyre gyakoribb és hevesebb extrém időjárási eseményeket hoz, amelyekre az intézményeknek mind nagyobb figyelmet kell fordítaniuk. Az állatkerteknek nemcsak az állatok életét, hanem az infrastruktúrájukat is védeniük kell a szélsőséges időjárás hatásaival szemben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő felkészüléssel és a közösségi együttműködéssel sikeresen túlélhetőek ezek a rendkívüli események. A legnagyobb kihívás, hogy az állatok stresszmentesen és biztonságban vészeljék át a viharokat, ami alapos tervezést és rugalmasságot igényel a gondozóktól.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Jövő hét keddig nem várható újabb front. Használják ki a napos, frontmentes időt és töltsenek sok időt a szabadban.

A légnyomás csökken.