Mutatjuk, merre havazhat este és éjszaka

2018. február. 24 11:23

A száraz, kontinentális levegő beáramlása már megkezdődött a Kárpát-medencébe, de azért az este folyamán az ország középső tájain még havazhat.

A hideg levegő két fő irányból, a Kisalföld, valamint a Nyírség felől áramlik be hazánkba. Nyugaton északi szélirány a jellemző, míg a Tiszántúlon északkeleti szél fúj. A kettő együttesen az ország középső tájain egy összeáramlást hoz létre, ami a mediterrán ciklonból itt maradt minimális mennyiségű nedvességet egy kis területre tereli össze. Ennek lesz köszönhető a késő délutáni óráktól, az ország középső részein kialakuló havazás, hózápor.

Többnyire lepel-2 centiméter hó várható, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat. A nagyobb mennyiségekre általában a Duna vonalához közelebb eső területeken (Duna-Tisza köze nyugati, Dunántúl keleti részén) számíthatunk.

A friss előrejelzés szerint este 18 órakor a kékkel színezett területeken fog várhatóan havazni.

20 órára a havazás kissé tovább helyeződik dél, délnyugat felé.

Az éjszaka folyamán, északkeleti irányból egyre erősebbé válik az áramlás, így a csapadékzóna tovább mozog délnyugat felé, ugyanakkor fokozatosan gyengül is, ahogy az érkező nagyon száraz levegővel keveredve csökken a nedvességtartalma.

Vasárnap hajnali 3 órakor a Dunától középső tájain fordulhat elő kisebb havazás:

képek forrása: maps.meteo.pl

Vasárnap napközben szinte teljesen felszámolódik a felhőzet képződéshez szükséges nedvesség, legfeljebb jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő a Nyugat-Dunántúlon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.