90 km/órás szélrohamokat hozhatnak a délutáni zivatarok

2018. március. 12 10:09

Az északnyugat felől közeledő hidegfront egyre kedvezőbb feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához. Két délkeleti megyére figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Hétfő délutánig a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések főként a Nyugat-Dunántúlon helyenként elérhetik a 45-65 km/órát. Délutántól általában az ország délkeleti felén, északkeleten, kisebb területen az északnyugati határnál egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához. Legjobb eséllyel a Dél-Alföldön és Baranya megyében elszórtan zivatarok kialakulása várható. Egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat 70-90 km/óra körüli szélrohammal és jégesővel. A délnyugat felől északkelet felé több hullámban, gyorsan áthelyeződő zivatarok egészen a késő esti órákig jelen lesznek a Tiszántúlon. A villámtevékenység várhatóan az éjféli óráktól jelentősen mérséklődik, illetve Erdély térségére tevődik át.

A Vajdaság területén várhatók a legintenzívebb zivatarok, amelyekből néhány besodródhat hazánk déli megyéi fölé.

Délután 17 órára előre láthatólag már több zivatar is létrejöhet a déli területeken, amelyekhez viharos erejű szélrohamok kapcsolódhatnak (alsó térkép).

kép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Jövő hét keddig nem várható újabb front. Használják ki a napos, frontmentes időt és töltsenek sok időt a szabadban.

A légnyomás nem változik.