Melegrekord sorozattal zárult a hét

2018. április. 30 6:33

A sok napsütés és a dél felől érkező nagyon enyhe levegő hatására több országos hőmérsékleti rekord is megdőlt a hét utolsó napján.

A fölénk áramló meleg levegő és a több helyen felhős idő hatására már a vasárnap éjszaka is rendkívül enyhe volt. A Szeged melletti Sándorfalván csupán 18,7 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legalacsonyabb hőmérséklet napi rekordja, amelyet 1966-tól mindeddig Budapest Országút és Eger állomás tartott 17,4 fokkal.

Nem kellett sokáig várni az újabb rekord döntésre, ugyanis délután szintén rekord meleget regisztráltak a hőmérséklet érzékelők. A 2012-ben Győrön és Nyíregyházán mért 30,6 fokot ráadásul nem egy, hanem mindjárt tizennyolc mérőállomáson is meghaladta a napi maximum-hőmérséklet országos rekordját. Ezek közül a legmagasabb értéket Kelebián és Sátorhelyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a mérőállomásokon 31,4 fokig melegedett fel délután a levegő.
Nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem. Újpesten délután 30,4 fokot mértünk, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximum értékkel.

A következő napokban is folytatódik a rendkívül meleg idő, az újabb rekordok sorsa valószínűleg néhány tized fokon fog múlni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.