Heves zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2018. május. 09 11:17

Szerdán és csütörtökön a délutáni, esti órákban ismét aktivizálódik a légkör. Több helyen kell zivatarokra és felhőszakadásra számítani.

Szerdán és csütörtökön legnagyobb eséllyel és számban délután, este legkisebbel hajnalban és délelőtt számíthatunk zivatarokra. Szerdán a délnyugati határvidéken minimális eséllyel lehet zivatar, másutt szórványosan várható. Az OMSZ négy észak-dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára, a várható intenzív zivatarok miatt.

Csütörtökön az ország északkeleti harmadán van a legkisebb valószínűsége zivatarnak, másutt ismét szórványosan alakulnak ki, legnagyobb eséllyel a Dunántúlon. Zivatarokat erős vagy viharos (55-75 km/óra) széllökés, intenzív zápor (5-25 milliméter) és jégeső (többnyire 2 centiméternél kisebb) kísérhet. Néhol felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) is előfordulhat. Egy-egy heves zivatar is lehet, amelyhez kis eséllyel 80 km/óra feletti szélroham és 2 centiméternél nagyobb méretű jég társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső és nyugati megyéire a várhatóan heves zivatarok és felhőszakadások miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.