Másodfokúra emelték a veszélyjelzést a heves zivatarok miatt

2018. július. 21 10:57

A késő délutáni, esti órákban rendkívül kedvezővé válnak a feltételek heves zivatarok kialakulásához. Nyolc megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton napközben csak kevés helyen (nagyobb eséllyel az Alföld keleti részein és a Nyugat-Dunántúlon) alakulhat ki gyengébb zivatar, késő délutántól, estétől viszont nyugat felől zivatarrendszer érheti el az országot. A zivatarrendszer éjfélig a Tisza vonaláig juthat, nyomában viharos vagy károkozó szélrohamokra (60-90, néhol nagyobb, mint 90 km/óra), nagyobb méretű jégre (több, mint 2-3 centiméter) és felhőszakadásra (több, mint 25-30 mm) is számítani kell. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra tizenhárom megyére adott ki figyelmeztetést, a felhőszakadás és heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap összességében sokfelé, nagyobb számban a nap második felében fordulhatnak elő intenzív záporok, zivatarok, amelyekhez ekkor már elsősorban felhőszakadás társulhat. Az ország nyugati megyéinek kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás