Lehetséges, hogy felfedezték az első holdat a naprendszeren kívül

2018. október. 08 10:22

Talán megtalálták a naprendszerünkön kívül eső első holdat a csillagászok. A potenciális hold mérete hasonló a Neptunuszéhoz és az Uránuszéhoz.

Ha megerősítik a felfedezést, ez a hold gyökeresen megváltoztathatja elképzeléseinket a holdak keletkezéséről és mibenlétükről – mondta a NASA.

Bár rengeteg olyan bolygó létezik, amelyről tudjuk, hogy létezik a naprendszerünkön túl, az egyikőjük körül keringő hold felfedezését azonban még meg kell erősíteni. Egy kutató páros a Columbia Egyetemről mutatta be a hold létezésének bizonyítékait.

A felfedezett hold sokkal nagyobb, mint a Föld – a Neptunusz vagy az Uránusz méreteihez hasonló. A bolygó, amelyik körül kering pedig olyan nagy, mint a bolygóóriás Jupiter. A gáz halmazállapotú hold és bolygó szuper méretű párosa 8.000 fényéves távolságban található tőlünk.

Alex Teachey és David Kipping 284 bolygót értékeltek a naprendszerünkön kívül, melyet a NASA Kepler Űrteleszkópja fedezett fel. Csak egy bolygó tűnt elég ígéretesnek, hogy otthont adjon egy holdnak. A Kepler-1625 néven ismert csillag körül kering, amely a Nap méreteivel rendelkezik, de jóval idősebb annál.

Így tavaly októberben a kutatók ráirányították a Hubble Űrteleszkópot a csillagra, hogy megpróbálja ellenőrizni – vagy kizárni – egy olyan holdat, amely a Kepler-1625b bolygó körül kering. A csillag fényének egy második ideiglenes csökkenését keresték. A csillag fenyéréjének elsődleges csökkenésének oka az lenne, hogy maga a bolygó keresztezi a csillag fényét. A második pedig lehetne egy hold is – amely a naprendszerünkön kívül eső első “exohold” lehetne.

Az erőteljesebb és pontosabb Hubble teleszkóp észlelte a csillag fényének második és egyben kisebb csökkenését 3 és fél órával a bolygó, csillag előtti elhaladásakor – “mint egy kutya porázon menne a tulajdonosa után”, mondta Kipping. A megfigyelési időszak azonban véget ért, mielőtt a hold befejezhette volna a tranzitot. Éppen ezért a csillagászoknak még egy pillantást kell vetniük a Hubble-ra, remélhetőleg jövő tavasszal.

“Az első exohold nyilvánvalóan rendkívüli jelentőségű, és rendkívüli bizonyítékot igényel” – mondta Teachey. “Továbbá, a méretét tekintve, amelyet a holdnak számítottak, egy előzetes becslés és ezért itt is óvatosnak kell lenni.”

Hozzátette: “Még nem nyitjuk ki a pezsgős palackokat.”

Ha valóban egy hold, körülbelül hárommillió kilométerre lenne a bolygójától, és kétszer akkora lenne az égen, mint a Hold a miénken. A csillagászok bizonytalanok, hogyan alakulhatott ki ez a potenciális hold, annak mérete miatt.

“Ha megerősítést nyer, ez a megállapítás teljesen fel fogja forgatni az eddigi elméleteket, hogy hogyan formálódnak a holdak és hogy miből alakulnak ki” – nyilatkozta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziójának vezetője.

A kutatók szerint egy másik lenyűgöző bizonyíték egy holdra nézve, hogy a bolygó a csillag előtt egy órával azelőtt haladt el, mint azt előre jelezték. A hold okozhat egy ilyen bizonytalan utat, mozgást.

Kipping azt mondta, hogy a Föld és a Hold is ilyennek tűnne, ennyire messziről nézve. Ez a bolygó – vagy exobolygó – ugyanolyan távolságban van attól a csillagjától, mint a Föld a Naptól.

Egy másik bolygó ugyanazt a gravitációs lökést idézhetné elő, de a Kepler-1625b az egyetlen bolygó, amelyet eddig a csillag körül felfedeztek.

A Teachey és a Kipping kutatása szerint a legjobb és legegyszerűbb magyarázatnak a Kepler-1625b esetében egy hold tűnik.

“Megpróbáltunk kizárni más lehetőségeket” – mondta Kipping az újságíróknak. “De nem találtunk egyetlen más hipotézist sem, amely megmagyarázhatná az adatokat.”

A csillagászok azt mondták, hogy már a következő évben képesek lesznek a bizonyítékokat megszerezni, több Hubble nézettel. Időközben más tudósokat is biztatnak, hogy csatlakozzanak és folytassanak alapos vizsgálatokat.

Akár megerősítik a megfigyelést, akár nem, a téma betekintést nyújt, milyen ritka – vagy milyen általános – a saját naprendszerünk.

A holdak bőséges számban megtalálhatók a saját naprendszerünkben, közel 200-an vannak. Naprendszerünk nyolc bolygójából csak a Merkúrnak és a Vénusznak nincs.

Tekintve, hogy mind a bolygó, mind a potenciális hold gáz halmazállapotúak, semmi sem utal az életre alkalmas körülményekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.