A Michael hurrikán Spanyolországban lel végső nyugalomra

2018. október. 14 10:27

Újabb érdekes időjárási tevékenység folyik az Atlanti-óceánon. A szerdán még a floridai partvidéket letaroló Michael hurrikán maradéka az európai partok felé közelít.

Ahogy Michael elhagyta az USA délkeleti államait, az Atlanti-óceán felett áramlási rendszere újraszerveződött és a benne uralkodó legnagyobb szélsebesség ismét elérte a 130-140 km/órát. Michael extra trópusi viharként száguld az óceánon és várhatóan vasárnap este ér partot Spanyolország északnyugati részénél.

A partvidék felé közelítve a szélrohamok fokozatosan gyengülnek, így a spanyol partokhoz már csak 60-80 km/órás széllel érkezik meg Michael “hagyatéka”.

Azon ritka eseménynek lehetünk szemtanúi, hogy éjszaka még a Leslie hurrikán csapadékrendszere mosta Spanyolország és Portugália északi részeit, hétfőre virradóra pedig Michael esőcseppjei is ugyanarra a területre hullanak. Pedig a két hurrikán nagyon különböző útvonalat jár be, hiszen Michael a Mexikói-öbölből érkezik, míg Leslie az Atlanti-óceán trópusi vizeiről érkezett Európába. Végső állomásuk mégis mindkettőnek Spanyolország északi része lesz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.