Szombat este Portugália megtapasztalja Leslie erejét

2018. október. 13 10:14

Már nem sok idő maradt Leslie érkezéséig, hiszen a legfrissebb előrejelzések szerint a szombat esti, éjszakai órákban a hurrikán pusztító szelei elérik a portugál partokat.

Az utóbbi napokban a Michael hurrikán és a Callum viharciklon pusztítása után újabb potenciálisan veszélyes vihar tűnt fel az időjárás előrejelzésekben. A jelenleg az Atlanti-óceánon, az Ibériai-félszigettől nyugati, délnyugati irányban örvénylő Leslie hurrikán célba vette a portugál partvidéket, az esti órákra már partot is ér.

Leslie egy szokatlanul hosszú életű hurrikán, hiszen már két hete folyamatosan megtalálható a meteorológiai térképeken. Időnként ereje csökkent, trópusi ciklonná gyengülve, majd az utóbbi napokban ismét hurrikánná nőtte ki magát. Alább szaggatott vonallal jelölik az eddigi életútját, amely jó ideig semmiféle veszélyt nem jelentett a lakott területekre. Ezzel a határozatlan útvonallal az idei atlanti hurrikán szezon legkevésbé előrejelezhető trópusi ciklon címét biztosan elnyerte. Már kedden is beszámoltunk róla, hogy Portugália lehet Leslie végső állomása, aztán a hét közepén úgy látszott, hogy Európa megússza a találkozást. Péntek délután aztán ismét változott a helyzet és most már ilyen közel a partokhoz várhatóan nem lesz újabb fordulat a történetben.

Szombat este ex-hurrikánként éri el Portugália nyugati részét, azaz a szélereje még eléri egy 1-es fokozatú hurrikánét, de a szeme és a hurrikánokra jellemző áramlási rendszere már eltűnik.

A gyengülés oka pedig abban keresendő, hogy a Portugáliát övező óceán vize mindössze 18-21 fokos, a hurrikánok optimális fennmaradásához viszont legalább 26 fokos vízfelszín hőmérséklet szükséges.

Még így is, hogy az utolsó néhány száz kilométeres úton nem lesznek ideálisak a körülmények Leslie számára, 160 km/órát meghaladó szélrohamokkal ér partot Lisszabon közelében, a középpontjában a légnyomás ekkor 980 hPa körül alakul.

Az éjszaka folyamán tovább halad a szárazföld belseje felé, a hegyvidéki területeken akár 190 km/órás széllökés is előfordulhat.

Jelentősebb mennyiségű csapadék föként Spanyolország és Portugália északi részein valószínű, arrafelé helyenként rövid idő alatt 40-60 milliméter csapadék hullhat, ezért villámáradások is kialakulhatnak vasárnap hajnalban:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.