Mi fő az Antarktisz jege alatt?

2018. november. 28 14:40

Kelet-Antarktisz alatt egy meleg forrás található és a tudósok nem tudják, mi okozza. Egy tanulmány szerint esetleg a hidrotermális energia lehet a hő forrása.

Az Antarktisz keleti fele alatt valami forró és titokzatos dolog rejlik és a kutatók nem tudják, hogy pontosan mi az.
Azt fedezték fel, hogy nagy mennyiségű olvadó jég van az antarktiszi jégtakaró alatt, amelyet a jég szokatlanul meleg hőmérséklete mutatott meg. A csapat képes volt megtalálni a foltot, a jégrétegen áthatoló radarral.

Mivel Kelet-Antarktisz a Föld kérgének hatalmas, vastag darabja, nem szabadna, hogy felmelegedjen a Föld belső hőjétől. Hasonlóképpen, ez azt is jelenti, hogy az Antarktisz keleti felén nem sok olvadt víz van a jégpláncél alatt.

Bár nem tudják megmondani pontosan, a kutatók azt sugallják, hogy a hőforrást hidrotermális energia okozhatja. A földkéreg hibája, repedése csővezetékként vezetheti fel a hőt a Föld középpontjából, és a vizet ugyanígy a Föld mélyére is le tudja szállítani, ahol felmelegszik, visszajut, majd megolvasztja a jég alját.

Míg a hő titka önmagában is egy érdekes téma, a kutatók hangsúlyozták, hogy a olvadás adatait önmagában összegyűjtve sok hasznos információhoz lehetne jutni a Föld éghajlatának történetéről. Nagyon fontos megemlíteni, hogy Kelet-Antarktisz tartalmazhatja a bolygó legöregebb jegének egy részét, megőrizve a fontos éghajlati átmeneteket. A jég mély magmintáinak felhasználásával a Föld légkörének változásait lehet vizsgálni az idő múlásával. A megolvadt jég azonban hatással lesz minden jégrétegből gyűjtött mintára. Így az adatok veszélybe kerülnek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.