Viharciklonként érkezik a Sally hurrikán maradványa Európába

2020. szeptember. 18 14:50

A Sally hurrikán jelentősen megszelídült az USA délkeleti államai felett, azonban maradék nedvessége az Atlanti-óceán fölé sodródik, ahol egy mérséklet övi ciklon szívja magába.

Grönlandtól délkeletre egy ciklon örvénylik, amely komoly átalakuláson megy át a következő napok során. Az előrejelző modellek egészen vasárnapig még nem mutatnak lényeges változást az erősségében, amikor azonban Izland közelébe ér, drasztikus átalakuláson megy keresztül. A ciklon (jobb felül 989 hPa-os középponttal és a Sally hurrikán maradványát tartalmazó légörvény (alul középen) egyesülése az alábbi ábrán látható.

 

Az egyesülést követően a ciklon gyors erősödésbe kezd és Izlandon átkelve hétfőn reggel már Norvégia partjaihoz érkezik. Addigra a középpontjában a légnyomás 960 hPa-ig csökken, azaz viharciklonná alakul át (A ciklon középpontjában a nyomás várhatóan 24 óra alatt több, mint 24 hPa-al csökken).

Rendkívül erős szeleket okoz Norvégiában. Az orkán erejű széllökések nagy területen elérik a 130-150 km/órás sebességet, amely komoly gondokat okozhat a tengeri és szárazföldi közlekedésben egyaránt. Az öblökben pedig un. vihardagály jöhet létre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.